dimecres, 23 de febrer del 2022

Conferència científica sobre demografia per l'alumnat de Geografia de 2n de batxillerat a càrrec del Dr. Joan Alberich. Departament de Geografia de la URV.

El passat 3 de febrer els alumnes de 2n de Batxillerat que cursem l’assignatura de Geografia amb el professor Iban Garcia-Borés vam rebre una xerrada informativa sobre el tema que actualment estem treballant a classe, la demografia i la població. Aquesta va ser impartida pel Joan Alberich, geògraf de la URV especialitzat en demografia.

La xerrada va anar enfocada a l’explicació de l’evolució de la població catalana durant les dues últimes dècades, observant les causes dels moviments en les dades demogràfiques i les seves possibles conseqüències. A més, el Joan va tractar de fer una previsió del futur quant a la població de Catalunya. Abans de fer l’anàlisi poblacional, l’expert ens va ensenyar una sèrie de conceptes previs que calia conèixer i tenir-los en compte per tal de poder fer l’anàlisi demogràfic posterior. Ens va parlar sobre els diferents aspectes que poden modificar els valors referents a la població d’un territori i les diverses taxes i indicadors a considerar, entre altres. Posteriorment va arribar l’explicació sobre el desenvolupament de la població de Catalunya des de l’any 2000 fins al 2021. Vam poder apreciar l’augment constant de l’esperança de vida, l’envelliment poblacional català i també com la població va patir un gran increment en el seu nombre durant la primera dècada del segle actual, però amb l’arribada de la crisi aquesta es va frenar, inclús fent situar el creixement vegetatiu en valors negatius. Així mateix, vam poder saber que la causa principal del creixement experimentat des de principis de segle és el alt saldo migratori català, fruit de l’entrada abundant d’immigrants joves en edat de tenir fills. Finalment, ens va explicar cap on els experts creuen que anirà la població catalana, un aspecte que destaca per la seva poca exactitud, ja que presenta diverses possibilitats, i també ens va parlar sobre quines seran les conseqüències que hi haurà a causa d’aquest increment, sigui menor o major.

En conclusió, aquesta xerrada ens va semblar molt interessant, pel fet que parlava de temes tractats amb anterioritat a classe, i per tant ens va ajudar a reforçar els coneixements. El fet que la presentació tractés d’un tema de classe va ajudar que tots els estudiants poguéssim seguir el que el demògraf deia i que fóssim capaços de respondre en molts casos les preguntes que qüestionava.

Julen Mesas i Ricard Prió de 2n de BAT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada