ESPAIS DE LA BATALLA DE L'EBRE 2016

13 d'abril de 2016




Amb els alumnes de 4art d’ESO de l’INS Martí i Franquès hem visitat els Espais de la Batalla de l’Ebre, un recorregut històric per un dels escenaris més determinats de la Guerra Civil Espanyola. La Batalla de l’Ebre va representar l’enfrontament entre dos grans exèrcits: l’Exèrcit Popular de la República i l’Exèrcit Franquista enviat a l’Ebre per repel·lir l’ofensiva republicana.



El 25 de juliol de 1938, a les 00:15 h d’una nit sense lluna, les forces republicanes van iniciar el pas del riu entre Mequinensa i Amposta, sorprenent l’enemic. La major operació militar de la Guerra Civil havia començat.
L’ofensiva republicana perseguia tres objectius. El primer era aturar l’avenç franquista sobre València, el pulmó industrial i comercial del sector Centre, desviant l’atenció d’aquell front sobre el de l’Ebre. El segon cercava revifar la moral de la rereguarda republicana i silenciar les veus que, donant la guerra per perduda, reclamaven una pau negociada amb els rebels. El tercer era, davant el creixent clima bèl·lic que es vivia a Europa per la política expansionista de Hitler, demostrar a les potències democràtiques que la República encara era viva i podia ser un aliat en la guerra contra el feixisme.

L’operació va ser un èxit en un primer moment. En el seu primer dia es van ocupar prop de 800 km2, entre Mequinensa i Benifallet, i es va aniquilar tota una divisió enemiga. Aviat, però, els franquistes van aconseguir bastir una línia de resistència seguint l’eix Faió, la Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs, Gandesa i el riu Canaletes. Un mur d’homes i armes, on es van estavellar les forces republicanes.

Després d’una setmana de durs combats, sense avançar més enllà de la línia aconseguida el primer dia, els comandaments republicans van ordenar aturar l’ofensiva. El 2 d’agost s’aturaven els atacs i es començava a fortificar tot el territori per defensar-lo sota la consigna de no cedir ni un pam de terreny a l’enemic.



Contra l’opinió d’alguns dels seus comandaments, Franco va decidir lluitar a l’Ebre enlloc de deixar l’enemic allí atrapat, amb un riu a l’esquena, i envoltar-lo des de Lleida. Una decisió que va convertir l’operació de l’Ebre en una batalla de desgast, un infern per als prop de 250.000 combatents que s’hi enfrontaren.
El terreny que els republicans havien conquerit en un sol dia, va necessitar més de cent dies i set contraofensives per ser recuperat. El 16 de novembre, cent quinze dies després d’haver creuat el riu, les forces republicanes es retiraven a l’altre riba.

La batalla va arruïnar els pobles i camps on va tenir lloc, deixant un balanç de 120.000 baixes entre tots dos exèrcits: 30.000 morts, 75.000 ferits i 15.000 presoners.

Per tot això i per què no ens oblidem d’aquest episodi més tràgic de la història recent, els alumnes hem visitat diferents espais històrics.


Primer, ens han fet una visita guiada pel museu-centre d’interpretació a Corbera d’Ebre 115 Dies on gaudim del material de primera mà exposat.

I després un emotiu vídeo on les víctimes de Corbera recorden ... 


Les ruïnes del Poble Vell de Corbera d'Ebre
El poble vell de Corbera d'Ebre ha esdevingut un dels símbols més representatius dels efectes tràgics de la Batalla de l'Ebre i la Guerra Civil Espanyola. Situat al capdamunt del turó de la Montera, aquesta vila fou completament destruïda pels bombardeig aeris de l'any 1938 i reconstruïda posteriorment en uns terrenys propers, a la falda de la muntanya. Ara, el traçat dels carrers i les cases en ruïna són un testimoni mut de la violència bèl·lica. Entre el perfil de la població sobresurt l'antiga església de Sant Pere, parcialment derruïda. 





Al seu davant s'obre un magnífic mirador des d'on es poden contemplar les abruptes muntanyes de la Serra de Cavalls i Pàndols (indrets on es van produir els combats més intensos i brutals de la batalla) i gran part del terreny que va ser l'escenari principal dels 115 dies d'enfrontament que va durar la Batalla de l'Ebre. Pel seu alt valor simbòlic, el poble vell de Corbera d'Ebre ha estat declarat Lloc d'Interès Històric .







I finalment visitem La Fatarella, un altre poble sacrificat per la Guerra Civil. Anem a veure les trinxeres i el Campament del XVè CE Republicà.





Aquest espai fou el lloc de comanament del coronel Tagüeña, des de on va dissenyar i organitzar la maniobra de retirada de les tropes republicanes al final de la batalla. Una maniobra executada amb èxit que va permetre salvar la vida de milers d’homes. Allí vam respirar les condicions penoses i infrahumanes com es vivien, dins  la trinxera,  els darrers dies d’asfíxia republicana.



Records per no oblidar . Una memòria per la història.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada